duminică, 21 februarie 2016

Personalitatea lui Emilian - primul Episcop de Alba Iulia - restitutio

Unde avem Episcopul acolo este și BISERICA prin episcopat monarhic (Ignatie al Antiohiei). 
Foto: Unul dintre cele trei clopote ale catedralei Reîntregirii Neamului turnat la SIBIU in 1922

Astăzi, 21 februarie 2016, Catedrala ”Reîntregirii Neamului” românesc și a ”Încorononării” din Alba Iulia neîncăpătoare pentru cei care au dorit sa își aducă aminte de personalitatea, marelui ierarh, Emilian Birdaș (fost si Rășinăreanului) primul Episcop Ortodox al re-înființatei Episcopii de ALBA IULIA, la 25 ianuarie 1976 (judetele ALBA, MURES, HARGHITA).



Azi la 20 de ani de la trecerea vămii spre cele vesnice a lui EMILIAN Episcopul, și 40 de ani de când a revenit la Alba Iulia ca Episcop (inainte a fost stareț al catedralei 1963-1973) nu au lipsit din catedrală zeci de conducători de instituții și întreprinderi de Alba Iulia cu care acesta a colaborat excelent. Au fost prezenți și Ierarhi a bisericii ortodoxe a Transilvaniei in frunte cu mitropolitul Laurențiu Streza, episcopi de Caransebes, Harghita, Bacău precum și Întâi Stătătorul din Alba Iulia, Arhiepiscopul Irineu, 

Arhiepiscopul Irineu este o a doua personalitate în ierarhia ortodoxă a locului, Alba Iulia, care face lucrurile temeinic, restaurând în integralitate istoria locului, cunoscută și/sau mai puțin cunoscută. Prin lucrarea sa, Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia,  readuce la viață și repoziționează în prim planul vieții publice, in mod corect, valorile de spiritualitate ortodoxă din  istoria recenta a acestor locuri, ALBA IULIA (APULUM).

Manifestările de ieri si azi au fost încarcate de emoții pentru multă lume. Ieri a fost inaugurat un bust al marelului Ierarh, Emilian episcopul. În vremea centralismului economic când nu se putea construi o casa, Emilian a contruit zeci de biserici si mănăstiri, a restaurat sute de biserici si obiective istorice de patrimoniu, a salvat de la degradare o serie de monumente istorice lasând un patrimoniu de invidiat (poate de acolo i s-a tras uzurparea intempestivă din 1990). Avea un principiu: Ora et labora. (Roaga-te si lucreaza!)



Azi s-au lansat două volume ce cuprind evocari ale lui Emilian Episcopul din partea celor care l-au cunoscut. In volume sunt si documente ale vremii însotite de fotografi graitoare. A lasat multe în urmă și a format elite în monahism, preoție și teologie. 
    


Personalitatea marelui ierarh Emilian, este de azi fixată si prin atribuirea numelui său unei săli din palatul Episcopal. În viitor personalitatea ortodoxă de Alba Iulia va avea atribuită numele unei străzi și a unei piațete din Municipiul APULUM - ALBA IULIA. 


Au fost si mari absenti de la evenimentul comemorativ din Catedrala Albei Iulii. Probabil aceste persoane încă mai au conștiința încărcată de faptul că l-au uzurpat pe cel care i-a calauzit pentru prima dată în arena ortodoxiei și i-a ajutat in contexte dificile să prindă un post in ierarhia bisericii. Aceștia nu au prea înteles rolul preotului și al episcopului în Patriarhia AUTOCEFALĂ a României (sau pe românește s-au vândut pe arginți puțini).

In imaginea de mai jos Actul de Întronizare a lui Emilian Episcopul emis de un alt vrednic Ierarh al timpurilor apuse recent, Mitropolit Dr. NICOLAE MLADIN (de loc din ABRUD ALBA) o altă mare personalitate pentru ortodoxia românească.



Am avut bucuria de a-l cunoaște îndeaproape atât pe Emilian Episcopul, coborât din Maramureșul istoric respectiv țara Lăusului (Rohia) și știu cât de mult a făcut pentru conservarea și menținerea spiritualității românești intr-o Românie fragilă. așa cum este și acum.  L-am cunoscut și pe Nicolae Mladin, în perioada retragerii din activitate la Mănăstirea Sâmbata de Sus. Am cunoscut si cunosc preoți răniți în orgoliul lor pentru că nu s-au putut ridica la înalțimea pretențiilor. Verba docent, exempla trahunt - Vorbele predau, exemplele ghideaza






Persoane interesate

Despre mine

Fotografia mea
Se inoculează în mentalul colectiv că orice ai face nu se schimbă nimic. Oamenii nu participa la votul electoral, la referendum... Astfel este deschisa calea imposturii și a impostorilor de tot felul care ajung sa faca politicile publice (CARE NE PRIVESC), Hai sa vedem si atfel lucrurile! Dacă este și așa???

Totalul afișărilor de pagină